Het doorlopende krediet

Het doorlopende krediet als leenvorm

Wil je meer vrijheid in hoeveel geld je leent (opneemt) en hoe je het geld kunt gebruiken? Dan is het slim om te kiezen voor een doorlopend krediet. Het is te vergelijken met een roodstand regeling bij de bank. Je kunt het tot maximaal de limiet opnemen en je bent ook vrij in hoeveel je aflost. Over het opgenomen bedrag betaal je natuurlijk rente. Hiermee verdient de bank zijn geld op de lening.  Er is geen einddatum aan het doorlopende krediet. Hierdoor heb je dus de optimale vrijheid. Een nadeel is natuurlijk wel, dat de rente variabel is. Hij kan omlaag gaan (dan is het een voordeel) en omhoog gaan.

De rente bij een doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet betaal je vaak een tot twee proHet doorlopende kredietcent van kredietbedrag. Een lening van 10.000 euro kent zodoende een maandbedrag van 100 tot 200 euro. Soms kun je een krediet krijgen waarbij je alleen maar de rente betaald. Het is echter iets wat niet vaak voorkomt.  De rente welke je betaalt is variabel. Hierdoor kunnen de maandlasten iedere maand verschillen. De ene maand zijn ze wat hoger en dan weer wat lager. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je een lening afsluit. Natuurlijk is het ook afhankelijk van hoeveel geld je opneemt.

De voordelen

De belangrijkste voordelen zijn, dat je alleen rente betaald over het opgenomen geld bedrag. Ook ben je vrij om ieder geldbedrag af te lossen wanneer je dat wilt. Er zijn geen boetes of andere zaken. Tevens kun je ook tot de opname limiet zonder voorwaarden het geld opnemen.

De nadelen

Natuurlijk kent iedere leenvorm ook nadelen.  Zo duurt het complete geldbedrag aflossen vaak langer dan bij een persoonlijke lening. Vaak lost men het geldbedrag niet totaal af. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Een persoonlijke lening bied je de stok achter de deur om alles netjes en op tijd af te lossen. Hierna ben je weer helemaal vrij van schulden. Door de mogelijkheid om het geld weer op te nemen is het mogelijk om de lening nooit af te lossen.